Vinkkejä ylivelkaantumisen välttämiseksi ja velkojen pois maksamiseksi

Tämän sivun tarkoitus on varsin yksinkertainen: kertoa, mitä itse olen oppinut tarvottuani pitkään velkasuossa ja maksellessani pois velkoja. Toivottavasti nämä vinkit voivat auttaa jotain muuta pääsemään nopeammin irti veloista tai jopa välttämään ylivelkaantumisen.

1: Muista, että velkoja on useassa eri muodossa

Monesti ajatellaan, että velka = laina. Noin ei kuitenkaan ole vaan esimerkiksi osamaksu, luottokortin avoin saldo ja maksujärjestely ovat myös velkoja. Kun muistaa tuon, niin havahtuu ehkä aiemmin omaan huolestuttavaan tilanteeseen velkojen suhteen.

2: Listaa ylös jokainen velka

Tämä vinkki toimi tietysti erityisesti tuon ensimmäisen vinkin tukena. Koska jos kaikista veloista on selkeä listaus, niin on korostuneet mahdollisuudet siihen, että velkatilanne ei puolihuomaamatta karkaa käsistä.

3: On parempi maksaa lainan (tai muun velan) lyhennys vaikkapa viikko myöhässä kuin ottaa uusi laina, jolla maksaa lyhennyksen

Tämä on ehkä vähän kiistanalainen vinkki, mutta kuitenkin neuvo, jonka olisin itse halunnut kuulla. Jos on nimittäin varsin tunnollinen ihminen, mutta päätyy ottamaan lainoja, niin tulee äkkiä eteen tilanne, jossa nykyisen lainan eräpäivänä ottaa lyhennyksen maksamiseksi uuden lainan, vaikka esimerkiksi viikon päästä olisi voinut lyhentää erääntynyttä lainaa ilman sitä.

Erityisen ongelmallinen tuo uudella lainalla lyhentämisen käytäntö on silloin, jos kyseessä on joustoluoton muodossa otettava laina. Noin siitä syystä, että joustoluoton tapauksessa vaikkapa 300€ lyhennystä varten ns. joutuu monesti ottamaan esimerkiksi 2000 euron luottolimiitin. Ja kun on ongelmia velkojen kanssa, niin on riski, että kohta myös tuo uusi 2000€ luotto on käytetty, vaikka siis oli vain tarkoitus käyttää siitä se 300e.

Jos haluaa toimia erityisen fiksusti, niin paras vaihtoehto on tietysti varmasti se, että lähettää lainafirmalle sähköpostia ja kertoo maksavansa lyhennyksen viikon päästä. Ja toki siis tämä vinkki toimii vain melko lyhyiden viivästysten tapauksessa, koska pitkästä voi olla seurauksena luottotietojen menetys.

4: Vältä arkimenojen rahoittamista lainalla

Tämä vinkki puolestaan voi kuulostaa vähän oudolta. Koska eivätkö vaikka ruokamenot olisi juuri niitä, mitkä, jos jotkut, lainalla voi rahoittaa? Ehkä jos kyse on vain yhdestä kerrasta. Kokemusteni perusteella on kuitenkin niin, että jos arkimenoja rahoittaa kerran velalla, niin on iso riski, että niitä kohta rahoittaa usein sillä. Ja koska arkimenot tietysti ovat useasti toistuvia, niin kertyy niiden seurauksena helposti äkkiä melkoinen velkavuori.

5: Lyö jarrut pohjaan heti, kun huomaat tilanteen menneen huonoksi

Johtuen siitä, miten monessa eri muodossa ja pienistä puroista velkaa voi kertyä, niin voi velkatilanne mennä huonoksi puolihuomaamattomasti (toki olisi paras, jos niin ei kävisi). Ja kokemusteni perusteella suosittelen vahvasti sitä, että heti, kun huomaa velkatilanteen olevan huono, niin pistää kulut aivan minimiin ja alkaa selvittämään voisiko velat vaikka yhdistää ja korvata yhdellä halvemmalla lainalla.

On nimittäin muuten iso riski siihen, että tulee tilanteita, joissa ajattelee, että ”no vielä tän lainan (tai osamaksun) otan ja sitten loppuu”. Ja kun noita ”vielä tän” ottaa tarpeeksi monta kertaa, niin kohtaa huomaa, että velkojen takaisin maksaminen tulee viemään vaikkapa vuoden tai pari enemmän kuin se muuten olisi vienyt. Ja voin kertoa, että jo tommoinen vuosi tai pari tuntuu ikävällä tavalla todella pitkältä ajalta silloin, jos se sujuu pitkälti pohtien sitä, miten vielä nämä velat voi maksaa pois.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli jotain apua. Tarvittaessa lisävinkkejä kannattaa tiedustella esimerkiksi talous- ja velkaneuvonnasta tai Takuusäätiöltä.

Vieritä ylös