Uusi korkokatto aiheuttaa vaikeuksia pikavippiyrityksille, helpotusta lainaajille

Pikavippien kieltämisestä on puhuttu jo pitkään. Erityisesti sitä ovat tietysti toivoneet henkilöt, joilla on ollut omakohtaisia huonoja kokemuksia pikavippien kanssa, mutta asia on saanut myös muuten varsin laajaa kannatusta. Kieltoa ei kuitenkaan ole tullut. Tähän voi vaikuttaa hyvinkin se, että tämän hetkinen eduskunnan hallituksen kokoonpano on sen tyyppinen, ettei se mielellään halua näyttäytyä markkinatalouden rajoittajana.

Nyt kuitenkin vaikuttaa siltä, että hallituksessa on löydetty kiertotie, jolla voidaan vähintäänkin vaikeuttaa merkittävästi pikavippiyritysten toimintaa ja todennäköisesti vähentää lainojen myöntämistä huomattavasti. Tämä kiertotie on pikavippien korkokaton uudistaminen.

Aikoinaan kun pikavippien korkokatto säädettiin, niin se tehtiin niin, että sen ulkopuolelle jäivät vähintään 2000 euron lainat. Tämä johti siihen, että pikavippejä tarjoavat tahot yksinkertaisesti alkoivat tarjoamaan vähintään noin isoja lainoja. Erityinen keino tähän oli vielä eräänlaiset lainarajat. Nämä lainarajat toimivat niin, että asiakkaalle kyllä myönnetään vähintään 2000 euron laina(raja), mutta hän voi halutessaan ottaa siltä vaikka vain 100€ pikavipin. Tällä tavoin tästä 100€ pikavipistäkin on voinut periä korkeampaa korkoa kuin korkokatolla tarkoitettiin. Ehkä outoa, mutta kaikesta päätellen loppupeleissä sallittua.

Nyt tuo korkokatto ollaan ylettämässä kaikkiin lainoihin. Alkuperäinen korkokatto oli suuruudeltaan viitekorko + 50%. Ja alun perin, kun tuosta uudesta korkokatosta uutisoitiin, niin sitä tuli kuva, että tuo sama korkokattoa vain laajennetaan isompiin lainoihin. Näin ei kuitenkaan vaikuta olevan. Sen sijaan nyt puhutaan 30% korkokatosta, johon voisi kyllä lisätä jonkun verran muita kustannuksia päälle. Oletettavasti nämä muut kustannukset eivät kuitenkaan voi olla valtavan suuria. Tällä uudella korkokatolla korvattaisiin vanha malli ja näin ollen se pätisi siis myös alle 2000 euron lainoihin.

Vaikka oletettaisiin, että korkokatto olisi jatkossakin noin 50%, mutta vain koskisi myös suurempia lainoja, niin tulisi tällä todennäköisesti olemaan erittäin suuria vaikutuksia pikavippimarkkinalla. Ylivoimaisesti suurin osa pikavippejä myöntävistä tahoistahan nimittään perii huomattavasti tuota isompia korkoja.

Esimerkiksi erittäin suositun Ferratumin todellinen vuosikorko voi olla peräti 216,20%. Toinen suosittu pikavippipalvelu, Vivus, puolestaan kertoo, että sen vuosikorko voi olla jopa käsittämättömät 739.01%. Ja kolmantena esimerkkinä voidaan mainita vaikkapa Nordcredit, jonka todellinen vuosikorko on noin 136%.

Edellä mainituista Vivus on ääriesimerkki, mutta Nordcreditin korko on melko tavallista luokkaa nopeita lainoja tarjoaville yrityksille. Kun nykyiset korot ovat näillä yrityksillä tätä tasoa, niin on vaikea nähdä, miten ne eivät joutuisi merkittävistä uudistamaan toimintamalliansa uuden korkokaton aikana. Mieleen tulee pari ideaa siitä, mitä voi tapahtua ja todennäköisin vaihtoehto lienee näiden yhdistelmä. Ensimmäinen asia on se, että luultavasti pikavippiyritykset tulevat merkittävästi nostamaan vaatimuksiaan siitä, kenelle ne ovat valmiit lainaamaan rahaa. Tähän asti ne ovat voineet olla melko avokätisiä, sillä isot korot ovat tuoneet eräänlaisen suojapuskurin luottotappioita vastaan. Toinen asia on se, että todennäköisesti nopeiden lainojen kanssa siirrytään entistä pidemmän ajan lainoihin, sillä nämähän kerkeävät euroissa mitaten kerryttämään paljon enemmän korkoa kuin lyhyeksi ajaksi otetut pikavipit.

Vaikka edellä kuvatun perusteella voisi ehkä äkkiseltään kuvitella, että tämän korkokaton voittajia ovat isompia lainoja tiukemmilla vaatimuksilla netissä tarjoavat tahot, niin ei näin välttämättä ole. Todennäköisesti nämä nimittäin tulevat kohtaamaan huomattavasti kovempaa kilpailua, on nimittäin varmasti yrityksiä, jotka eivät enää halua tarjota pikavippejä, mutta alkavat mielellään kilpailla esimerkiksi järjestelylainoja tarjoavien yhtiöiden kanssa.

Pikavippeihin aiemmin turvautuneiden yksilöiden kannalta tämä uusi korkokatto on kuitenkin todennäköisesti monessa tapauksessa erittäin tervetullut ilmiö. Erityisen suuri helpotus se voi olla niille, jotka juuri alkamassa lipsumaan pikavippikierteeseen. Näissä tapauksissa he eivät yksinkertaisesti tulevaisuudessa saa otettua niin kalliita pikavippejä, kuin mihin monessa tapauksessa muuten turvaudutaan siinä vaiheessa, kun lainaa on pakko saada heti. Valitettavasti toki tämä muutos tulee liian myöhään niiden kannalta, jotka ovat jo joutuneet liian suurin vaikeuksiin pikavippien johdosta.

Vieritä ylös