Eri lainamuodot esittelyssä – mikä on joustoluotto? Entä pikavippi tai kulutusluotto?

Kun lähtee etsimään lainaa, niin voi olla melko hämmentynyt olo kaikkien eri lainoille annettujen nimien suhteen: on joustoluotto, kulutusluottoa, pikavippiä ja montaa muuta eri lainaa. Tällä sivulla onkin pyritty lyhyesti ja yksinkertaisesti avaamaan sitä, mitä mikäkin eri laina käytännössä tarkoittaa.

Joustoluotto: Tätä termiä käytetään ainakin kahdella eri tavalla. Tyypillisesti se kuitenkin viittaa sen tyyppiseen lainaan, joka on ikään kuin luottokortti, jolta voi tarvittaessa nostaa itselleen lainaa. Ja kuten luottokortin tapauksessa, niin myös joustoluoton kohdalla myönnetty luottoraja luo raamit sille, miten paljon lainaa voi kerralla olla niin sanotusti avoimena.

Joustoluoton etuna on erityisesti se, että koska siltä voi tarvittaessa tehdä usein lainanostoja, niin tuo joustoluotto, nimensä mukaisesti, joustoa raha-asioihin. Mahdollinen ongelma on kuitenkin se, että koska joustoluotolta on niin helppo nostaa lainaa, niin voi se helposti johtaa tilanteeseen, jossa lainaa tulee nostettua, vaikka sille ei olisi tarvetta.

Joustoluoton tyypillinen luottoraja on 2000€–10 000€. Siinä, miten pientä lainaa joustoluotolta voi minimissään nostaa, on näyttänyt olevan jonkin verran vaihtelua lainafirmojen kesken. Yleisesti ottaen voi kuitenkin todeta, että pienin mahdollinen nosto tuppaa olemaan verrattain pieni suhteutettuna luottorajan kokoon.

Joustoluottoa maksetaan tyypillisesti takaisin kuukausittaisissa erissä. Koska joustoluoton avoinna oleva lainamäärä voi nostojen johdosta kasvaa, niin voivat myös kuukausierät muuttua. Erityisesti netistä nostettavan joustoluoton tapauksessa onkin tyypillistä, että joustoluotolle on vain määritelty kuukausittainen minimilyhennys ja sitten halutessaan luottoa voi maksaa takaisin minimiä isommalla summalla.

”Joustoluoton” synonyymeinä käytetään esimerkiksi termejä ”jatkuva luotto” ja ”joustolimiitti”.

Edellä on siis kuvattu sitä, miten suurin osa lainafirmoista käsittää joustoluoton. Ainakin yhdellä lainafirmalla ”joustoluotto” vaikuttaa kuitenkin olevan vain markkinointinimi ja kyseinen laina on itse asiassa kulutusluotto. Hieman alempana tällä sivulla on kerrottu tuosta lainamuodosta.

Kertalaina/kertaluotto: Tämä termi kattaa sisälleen kulutusluotot ja ne pikavipit, joita ei voi pitää myös joustoluottona. Tietoa netistä haettavista kertaluotoista.

Kulutusluotto: Tämä laina on kerralla saatava hieman isompi luotto, jolle tyypillisesti saa halutessaan jopa melko pitkän laina-ajan. Käytännössä kulutusluotto on usein kooltaan 2000€–50 000€ ja sen laina-aika on tavallisesti 1–15 vuotta. Kulutusluotto on monesti moniin muihin lainoihin verrattuna koroiltaan melko edullinen, mutta ei kuitenkaan halpa.

Koska kulutusluotot ovat siis usein melko isoja ja niiden laina-ajat pitkiä, niin on kulutusluoton halutessa usein hyvä käyttää hieman aikaa siihen, että yrittää löytää itselle parhaan vaihtoehdon.

Pikavippi: Tyypillinen tämän päivän pikavippi on kooltaan 100€–2000€ laina, jota voi hakea todella helposti netistä ja saada nopeasti omalle pankkitilille. Pikavipit ovat monesti koroiltaan kalliimpia kuin kulutusluotot, mutta korkokattojen johdosta eivät enää läheskään niin kalliita kuin ne olivat esimerkiksi 5 vuotta sitten. Pikavippeihin viitataan joskus myös termillä ”pikalaina”.

Pikavippien lähtökohtainen laina-aika voi vaihdella, mutta on tavallisesti vähintään 4 kuukautta, eli joskus jopa hieman tarpeettoman pitkä. Lainafirmat kuitenkin mahdollistavat sen, että pikavipin voi halutessaan maksaa nopeasti pois. Esimerkkinä tämän päivän tavallisesta pikavipistä voi pitää Blue Financen Arkilainaa.

Yhdistelmälaina / Yhdistelylaina: Yhdistelmälainalla on aiemmin tarkoitettu myös eräänlaista sijoitustuotetta, mutta tätä nykyä se on vakiintunut tarkoittamaan lainaa, jolla maksetaan pois aiemmat lainat ja jota sitten maksetaan pois. Tarkoitus on se, että yhdistelmälaina auttaa säästämään korkokuluissa sekä mahdollisesti tuo henkilökohtaiseen talouteen enemmän liikkumavaraa, jos esimerkiksi pikavippien lyhennykset ovat käyneet liian suuriksi.

Yhdistelmälaina tunnetaan myös nimellä ”yhdistelylaina” ja joskus puhutaan ”lainojen yhdistämisestä”. Tätä lainamuotoa on käsitelty enemmän esimerkiksi tämän sivuston etusivulla.

Yrityslaina: Tämä on laina, joka voidaan myöntää yritykselle. Tämän tyyppisten lainojen tarjonta netissä on kasvanut viime vuosina paljon. Tältä sivulta löytyy tietoa netistä haettavista yrityslainoista.

Vieritä ylös